شما میتوانید در اینجا متن دلخواه خود را درج نمایید.
همیشه این سوال برای بیشتر متخصصان سئو و صاحبین وب سایت ها بوده و هست که آیا محتوای تولید شده هوش مصنوعی مضر است یا مفید؟
آیا می توانم محتوایی که هوش مصنوعی تولید کرده، در سایت منتشر کنم؟
تحلیلگران و اساتید حوزه سئو و تولید محتوا دریافتند که تمام AI ها مثل ChatGPT، Gemini ، Claude و سایر هوش مصنوعی هایی که می توانند متن طولانی برای ما تولید کنند، از یک الگوی خاصی استفاده می کنند.
شناخت این الگوها به ما کمک می کنند که تشخیص دهیم محتوا را هوش مصنوعی تولید کرده یا نوشته یک انسان است. با تشخیص اینکه محتوا تولید شده توسط هوش مصنوعی است، می توانیم با ویرایش و بازنویسی متن، از آن در سایت استفاده کنیم و دغدغه درگیری با گوگل هم نداشته باشیم و محتوایی که الگوریتم helpful content آنرا جریمه نکند.
مدل نوشتن هوش مصنوعی، الگوی منحصربفرد و قابل شناسایی دارد و برخی از این الگوها بعد از بازنویسی توسط ابزارها هم ممکن است باقی بماند.
اما با شناخت این الگوها، می توانیم اثر انگشت هوش مصنوعی را از محتوای تولید شده پاک کنیم تا قابل تشخیص نباشد و موتور جستجو نفهمد این محتوا تولید شده هوش مصنوعی است و محتوای ما، نوشته شده توسط یک انسان بنظر برسد.
تحقیقات تازه نشان می دهد که ChatGPT و سایر AI ها در نوشته های خود، ردپا و اثر انگشت به جا می گذارند.
در این مقاله من می خواهم نحوه شناسایی این رد پاها را به شما بگویم تا با شناخت آنها بتوانید محتوای تولید شده با هوش مصنوعی را تشخیص دهید و بتوانید یک خروجی خوب از آن بگیرید.
در تحقیقات اخیر، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که هر هوش مصنوعی تولید متن (سیستم نوشتاری مبتنی بر هوش مصنوعی) مثل چت جی پی تی، متنی که تولید می کنند از یک الگوی خاص و منحصر بفرد پیروی می کند، شبیه به اثر انگشت ولی از نوع دیجیتال!
محققان دانشگاه Cornell University برای اثبات این فرضیه به بررسی و تحلیل این الگوها پرداختند و نتیجه عجیب کسب کردند، آنها توانستند با دقت بالای 97% تشخیص دهند کدام هوش مصنوعی، محتوا را تولید کرده است. برای این تحقیق یک متن تولید شده توسط ChatGPT را به تیم پژوهشگر دادند و آنها با بررسی ردپا ها توانستند تشخیص دهند که این مقاله را چت جی پی تی تولید کرده است.
این موضوع هم برای خوانندگان مقاله اهمیت دارد و هم برای نویسنده و تولید کنندگان محتوا:
برای خوانندگان: با افزایش حجم محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی و انتشار در فضای وب، توانایی تشخیص اینکه محتوا را چه کسی تولید کرده، به ما کمک میکند تا منابع اطلاعاتی را بهتر ارزیابی کنیم.
برای نویسندگان: شناخت این الگوها به آنها کمک میکند پیشنویسهای تولیدشده توسط هوش مصنوعی را بهتر ویرایش کرده و محتوایی طبیعیتر و انسانیتر ارائه کنند.
هر هوش مصنوعی، عادات نوشتاری خاصی برای خود دارد که با شناخت آنها می توانیم بفهمیم متن توسط کدام هوش مصنوعی نوشته شده است. محققان می گویند این الگوها حتی در محتواهای بازنویسی شده توسط ابزارها دیگر هم ممکن است باقی بمانند.
«این الگوها حتی زمانی که متون بازنویسی، ترجمه یا خلاصهسازی میشوند (توسط یک مدل زبانی دیگر)، همچنان باقی میمانند؛ که این موضوع نشان میدهد این الگوها در خودِ محتوای معنایی نیز کدگذاری شدهاند.»
در ادامه مهم ترین هوش مصنوعی های تولید متن را بررسی می کنیم تا با اثر انگشت آنها آشنا شویم. برای اینکار هر هوش مصنوعی را از نظر موارد زیر بررسی می کنیم:
با این روش می توانیم با رد پا ها و اثر انگشت هوش مصنوعی در محتوا، آشنا شویم و بعد با تغییرات لازم محتوایی آماده کنیم که مثل نوشته یک انسان باشد و با خیالی راحت آنرا در سایت منتشر کنیم.
اولین و معروفترین هوش مصنوعی تولید متن بی شک ChatGPT است. ابتدا با بررسی این هوش مصنوعی با اثر انگشت دیجیتال آن آشنا شویم تا بتوانیم بهترین مقاله را با کمک آن تولید کنیم.
استفاده از کلمات ربط یا واژه های انتقالی (Transitional Words) مثل: “قطعا”، “مانند”، “مطمئنا”، “در مجموع”
گاهی جواب سوال را با عباراتی مانند: “سؤال خوبی پرسیدی!”، “در ادامه آمده است …” یا “حتما” شروع می کند.
بیشتر اوقات از قید های توصیفی یا تقویتی برای ارائه اطلاعات بیشتر درباره جمله استفاده می کند، مثل: “معمولا”، “متنوع”، “بهطور دقیق”، “واقعاً”، “کاملاً”، “بهصورت عمیق”، “به شکل مؤثر”، “به صورت گسترده”
این هوش مصنوعی، محتوا را بخش بندی می کند، از فهرست شماره ای، نقطه ای استفاده می کند، مانند تصویر زیر:
اغلب برای نظم دادن به محتوا، از لیست های مرحله به مرحله و یا شماره گذاری شده، استفاده می کند.از Markdown (عناصر غنی) استفاده می کند، مثل بلد کردن متن، ایتالیک کردن کلمات، خط کشیدن زیر عبارت و فهرست بندی استفاده می کند.
این هوش مصنوعی یعنی ChatGPT پاسخ سوالات را با جزئیات می دهد، توضیحاتی که به مخاطب کمک کند تا موضوع اصلی را بهتر درک کند.
لحن نوشته ها، رسمی، آموزشی است، بطوریکه مرحله به مرحله موضوع را به ما آموزش می دهد و حتی گاهی اطلاعات اضافه هم ارائه می کند تا راهنمایی بیشتری به مخاطب بدهد.
بعد از ChatGPT می رسیم به Gemini که هوش مصنوعی گوگل است و با معرفی آن بسیاری از کاربران شروع به استفاده از آن کردند. Gemini یک ابزار خوب و کاربردی است که می توانیم با شناخت رد پای آن، مقاله های خوبی تولید و سپس استفاده کنیم.
از کلمات و واژه هایی مثل: “در ادامه”، “برای نمونه”، “مثال” استفاده می کند و گاهی با عباراتی مثل “خلاصه اینکه” ترکیب می کند.
از کلمات هیجانی استفاده می کند، مانند: “حتما! در ادامه بخوانید”
از ساختارهای کوتاه و فهرست نقطه ای (Bullet Point)، فهرست شماره گذاری استفاده می کند.
متن را تیتر بندی می کند و در برخی موارد، دستورالعمل های مهم را بصورت لیست شماره گذاری شده و بلد نمایش می دهد. از Markdown (مثل بلد کردن متن، ایتالیک کردن کلمات، خط کشیدن زیر عبارت)استفاده میکند.
هم توضیحات کامل و هم خلاصه و مفید می نویسد، یعنی تعادل را رعایت می کند.
لحن آموزشی و شفاف ارائه می کند و گاهی با عبارت هایی مستقیم، مثل: “در اینجا روش انجام آن آمده است” مخاطب را راهنمایی می کند.
هوش مصنوعی Grok که متعلق به ایلان ماسک است با سر و صدای زیاد وارد عرصه شد و بیشتر مورد توجه برنامه نویسان قرار گرفت. البته برای تولید متن و مقاله هم یک هوش مصنوعی خوب و مفید است.
از جملات صریح، بدون مقدمه و مستقیم استفاده و منظور را منتقل می کند.
گاهی جملات را با کلماتی مثل: “که”، “جایی که” شروع می کند.
از واژه ها مثل: “به خاطر داشته باش”، “ممکن است”، “همچنین” و “کمک می کند به …” استفاده می کند.
از تیتر، فهرست شماره گذاری و دایره ای (Bullet Point) اما بصورت محدود استفاده می کند.
در مقایسه با ChatGPT، کمتر از Markdown (عناصر غنی) مثل: بلد کردن و ایتالیک کردن کلمات، خط دار کردن کلمات استفاده میکند.
بیشتر مواقع، توضیحات کامل را ارائه می کند.
سبک کاربردی دارد، یعنی ترکیبی از دستورالعملهای مستقیم همراه با یادآوریها
کمتر از عبارات ظریف و تأکیدی مانند: “قطعاً” یا “در مجموع” استفاده میکند
از اتصال دهنده های واقعی و مبتنی بر داده، استفاده می کند نه احساسی، مثلا: به جای اینکه بگوید:
“در مجموع روش خوبی است” می گوید: “براساس نتایج آزمایش ها، این روش اثر بخش است”
یعنی به جای حس، به منطق و داده ها تکیه دارد.
هوش مصنوعی DeepSeek هم که یک ابزار چینی و رایگان است، بعد از معرفی مورد استقبال قرار گرفت ولی در ادامه کمی از کاربران را از دست داد. برای تولید محتوا می توانیم از آن استفاده کنیم، بنابراین باید ردپا های این هوش مصنوعی چینی را بشناسیم.
از واژه ها و کلماتی مثل: “مهم”، “در اصل”، “اساسا”، “حیاتی”، “پیشرفت کلیدی”، “در اینجا یک جمع بندی داریم”، استفاده می کند.
از کلمات ربط استفاده می کند، مانند: “همچنین”، “به همین ترتیب”، “علاوه بر این”، “بنابراین”، “بطور کلی”، “به عنوان مثال”
اغلب برای نظمدهی محتوا از فهرستهای شمارهگذاریشده و بولتپوینت استفاده میکند.
گاهی هم از تاکید در متن استفاده می کند.
مثلا: این یک نکتهٔ بسیار مهم است.
کلید موفقیت در این روش، تمرین مستمر است.
پاسخهای کاملی معمولا ارائه میکند، اما نکات اصلی یا جمعبندیها را برجسته تر نشان می دهد.
سبک نوشتارش نسبتاً توضیحی است، اما میتواند نسبت به ChatGPT کوتاه تر اما خلاصه و مفید باشد.
هوش مصنوعی Claude که یک چت بات (Chatbot) مکالمه محور است، توسط برخی از اعضا و کارکنان سابق شرکت OpenAI خالق ChatGPT ساخته شد و شبیه به آن کار می کند.
از عبارات: “براساس متن”، “طبق”، “براساس”، “در اینجا یک خلاصه آمده” استفاده می کند.
بیشتر از کلمات ربط کوتاه تر مثل:”هر دو”، “در حالیکه”، “بنابراین”، “در نتیجه”، “به طور کلی” استفاده می کند.
بیشتر از فهرست ساده، کوتاه و بولتپوینت (Bullet Point) استفاده می کند و کمتر از Markdown (عناصر غنی) در متن بکار می برد.
اغلب بهصورت مستقیم به دستور اولیه (پرامپت) اشاره و یا به جای پاسخ مستقیم، به بخشهایی از متن ارجاع میدهد.
توضیحات مختصر ارائه می کند ولی مستقیم به موضوع می پردازد و به جای پرداختن به جزئیات، تمرکز را به نکته اصلی می گذارد.
لحنی ساده، عملی و خلاصهمحور دارد و بهجای پرداختن به توضیحات طولانی، شفافیت و رساندن سریع مفهوم را در اولویت قرار میدهد.
این پژوهش نشان داد که انتخاب واژهها، یکی از اصلیترین نشانههای تشخیص محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی است.
یکی از محققان گفت:
«پس از جابهجایی تصادفی واژهها در پاسخهای تولیدشده توسط مدلهای زبانی (LLM)، تنها کاهش ناچیزی در دقت تشخیص مشاهده شد. این نشان میدهد که بخش زیادی از ویژگیهای متمایز، در نحوهی توزیع و انتخاب واژهها نهفته است.»
اما اگر شما هم از هوش مصنوعی برای تولید محتوا و نوشتن مقاله استفاده می کنید، در ادامه چند راهکار عملی برای کمرنگ شدن اثر انگشت هوش مصنوعی و الگوهای قابل شناسایی در متن ارائه می کنم، با من همراه باشد.
اما اگر شما هم از هوش مصنوعی برای تولید محتوا و نوشتن مقاله استفاده می کنید، در ادامه چند راهکار عملی برای کمرنگ شدن اثر انگشت هوش مصنوعی و الگوهای قابل شناسایی در متن ارائه می کنم، با من همراه باشد.
شروع مقاله (متن):
شروع متن را متنوع کنید: پژوهشها نشان می دهند که جملات ابتدایی در محتوای تولید شده با هوش مصنوعی، اغلب قابل پیشبینی و تکراری هستند.
برای طبیعیتر شدن نوشته، حتماً جملههای ابتدایی و شروع مقاله را خودتان بنویسید و یا بازنویسی کنید و سعی کنید مانند هوش مصنوعی از جملات کلیشه ای و رایج استفاده نکنید.
تغییر عبارت های شاخص و متداول:
عبارت های شاخص و متداول که هوش مصنوعی استفاده می کند، تغییر دهید و عبارات بهتر را جایگزین کنید. به واژهها و عبارتهای مشخصی که معمولاً توسط مدلهای هوش مصنوعی استفاده میشوند دقت کنید و آنها را با بیان طبیعیتر و انسانیتر جایگزین نمایید.
تغییر قالب بندی محتوا
هر هوش مصنوعی، یک مدل قالب محتوایی دارد، با شناسایی و ویرایش آنها می توانید محتوا را بهتر کنید. با ویرایش این سبک ها، الگوی شناسایی تولید محتوا توسط هوش مصنوعی را از بین می برید.
تغییر سبک محتوا
هوش مصنوعی از یک سبک خاص و قابل پیش بینی برای تولید محتوا استفاده می کند، با تغییر این ساختار و جابجایی بخش های مختلف محتوا، می توانید این ردپا را از بین ببرید.
جزئیات و عناصر شخصی اضافه کنید
به محتوا، دیدگاه تخصصی خودتان را اضافه کنید و سعی کنید تجربیات واقعی (ترکیب دانش، تجربه و جزئی نگری) را بیان کنید، دیدگاه و تجربه و درک عمیق یک موضوع، چیزی نیست که یک هوش مصنوعی قادر به تولید آن باشد و فقط یک انسان می تواند آن را بنویسد.
اگر چه تمرکز این پژوهش، شناخت تفاوت های میان مدل های مختلف هوش مصنوعی در تولید محتوا بود، اما یک حقیقت را به خوبی به ما نشان داد، اینکه تفاوت نوشته یک هوش مصنوعی با نوشته یک انسان چه تفاوت هایی با هم دارند.
با هوشمندتر شدن موتورهای جستجو بخصوص گوگل در شناسایی محتوای تولید شده ماشینی، متن هایی که با ساختارهای تکراری و با الگوی ثابت و خاص تولید می شوند، به مرور زمان ارزش و اعتبارش را از دست داده و تاثیر گذاری نخواهد داشت.
شناخت این موارد و تفاوت ها، به ما کمک می کند محتوایی تولید کنیم که فراتر از خروجی معمولی یک هوش مصنوعی یا ابزار نوشتن باشد، محتوایی که هم برای کاربران جذاب باشد و هم برای موتورهای جستجو قابل احترام و برای مخاطبین ارزش آفرین شود.
ما می توانیم با ترکیب سرعت هوش مصنوعی با خلاقیت و تجربه انسان و سبک محتوایی منحصربفرد، متنی متمایز، ارزشمند و اثرگذار تولید کنیم که شبیه هیچ کس نیست.
منبع:
1- تجربیات منوچهر جیحانی (متخصص و مشاور سئو)
2- سایت arXiv.org
3- تحقیقات دانشگاه Cornell University