برای تولید یک محتوا و انتشار آن باید کلی زمان گذاشت و بعد از طریق شبکه های اجتماعی و ایمیل به کاربران، به بیشتر دیده شدن آن کمک کرد.
اما اگر یک محتوای سئو شده بنویسیم، داستان به کلی تغییر می کند و برخلاف یک محتوای معمولی، خود محتوا مخاطب را جذب می کند و مدت ها در صدر نتایج می ماند.
اگر شما هم از این نوع پست وبلاگ ها به اندازه کافی تولید و منتشر نمایید، یک ترافیک دائمی خواهید داشت. اما چطور یک محتوای سئو شده بنویسیم؟
برای اینکار، احتیاج به چک لیست محتوا داریم تا بتوانیم به خوبی آن را تولید کنیم. در ادامه چک لیست نوشتن محتوای سئو شده را برای شما توضیح می دهیم با “آژانس دیجیتال مارکتینگ انجام سئو” همراه باشید.
فهرست مطالب
مراحل نوشتن یک محتوای سئو شده
برای تولید یک محتوای مناسب سئو، باید مراحل زیر را رعایت کنیم. چک لیست تولید محتوا در 8 گام است که با رعایت آنها می توانیم محتوایی همیشه سبز (Evergreen content) تولید و منتشر کنیم و تا سال ها برای ما ترافیک بیاورد. البته به یاد داشته باشید که همیشه اولویت باید مخاطب باشد و محتوا را برای کاربران بنویسید.
گام اول تولید محتوا: بررسی موضوع
برای شروع باید موضوعی انتخاب کنید که سرچ داشته باشند و بتواند ترافیک برای ما به ارمغان بیاورد. هر چه پتانسیل رتبه بندی موضوعی که انتخاب کردید بیشتر باشد، بازگشت سرمایه بیشتری برای شما دارد. برای تولید یک مقاله در بیشتر موضوعات، تلاش مشابهی لازم است، اما بعضی از آنها ظرفیت رتبه بندی و جستجو را دارند. با بررسی دقیق و استفاده از شاخص ها، مطمئن شوید که وقت خود را روی یک موضوع بیهوده و بی فایده تلف نمی کنید. شاخص های تعیین موضوع عبارتند از:
1- حجم جستجوی کافی داشته باشد
ابتدا بررسی کنید که آیا موضوعی که انتخاب کرده اید، واقعا سرچ دارد؟ مورد تقاضا برای کاربران است یا خیر؟ برای این موضوع می توانید از Keyword Planner کمک بگیرید.
برنامه ریز کلمات کلیدی
برای اهداف این تمرین، فرض کنید می خواهید مقاله ای در مورد بهترین دوچرخه های ورزشی بنویسید . برای بررسی حجم جستجوی این موضوع، باید به این آدرس بروید:
Google Ads > Tools & Settings > PLANNING > Keyword Planner
در آنجا، موضوع را در جستجوگر حجم جستجو وارد میکنید و محدودههای حجم جستجو را برای موضوع خود و سایر موضوعات مشابه دریافت میکنید:
مزیت برنامه ریز کلمات کلیدی این است که مجموعه ای از ایده های جایگزین کلیدواژه را ارائه می دهد. به این ترتیب می توانید بررسی کنید که آیا تنوع کلمه کلیدی شما واقعاً بیشترین جستجو را داشته است یا خیر و اگر چنین نیست، به یکی دیگر تغییر دهید.
2- روند رشد صعودی داشته باشد
در سئو و تولید محتوا، یکی از اهداف ما ایجاد صفحه ای است که در مدت زمان طولانی برای ما ترافیک ایجاد کند. برای این منظور، مهم است که موضوعی را انتخاب کنیم که محبوبیت آن افزایش پیدا کند و یا حداقل بدانیم تا مدتی محبوب می ماند و جستجو می شود.
برای برخی از موضوعات، می توانیم حدث بزنیم که برای مدتی جستجو می شوند و طول عمر سرچ آنها را می توانیم با عقل سلیم تعیین کنیم. اما، اگر میخواهید مطمئن شوید، بهترین کار برای پیدا کردن میزان محبوبیت موضوع، آن را در Google Trends وارد کنید و موضوع خود را ارزیابی نمایید :
3- شانس رتبه گرفتن
سوال آخر هنگام بررسی و آنالیز یک موضوع این است که، آیا شانس رتبه بندی در صفحه اول نتایج جستجو را دارید؟ اما پاسخ به این سوال: بستگی به قدرت رقبای اصلی دارد. برای رسیدن به جواب دقیق باید نگاهی دقیق دو مورد داشت:
- بک لینک آنها
- کیفیت محتوای آنها.
که باید دقیق آنها را ارزیابی کنیم. در ادامه در مورد این موارد هم توضیح بیشتری می دهیم، با ما در ادامه همراه باشید.
بک لینک رقبا
هر چه رقبای شما بک لینک بیشتری داشته باشند، پیشی گرفتن از آنها سخت تر خواهد بود. بنابراین، اولین کاری که باید هنگام ارزیابی شانس رتبه بندی خود انجام دهید، این است که تعداد و نوع بک لینک رقبا را بررسی کنید.
کیفیت محتوای رقبا
اینجاست که باید از قوه قضاوت خودمان استفاده کنیم، برای این کار موضوع خودمان را در گوگل جستجو می کنیم و بررسی می کنیم که آیا محتوای هیچ یک از رقبای ما از نظر کیفیت آسیب پذیر هست یا خیر؟ مواردی که باید در بررسی محتوا به آنها توجه کنیم عبارتند از:
- بهینه سازی عنوان و متای توضیحات (قطعه شما در SERP)
- رضایت و فهم از قصد کاربر
- تازگی محتوا
- جامعیت موضوع محتوا
و سایر زمینه هایی که فکر می کنید می توانید بهتر از سایر رقبا انجام دهید باید دقیق بررسی و آنالیز کنید.
گام دوم: آنالیز و بررسی رقبا برای الگو برداری
واضح است که اگر میخواهید از رقبای خود بالاتر باشید، محتوای شما باید حداقل به اندازه رقبا خوب باشد. به همین دلیل است که تحقیق و بررسی در مورد رقبا، بهترین کار برای زمان شروع نوشتن یک محتوای جدید است. برخی از راه حل های محتوایی وجود دارد که می توانید از رقبای خود الگو بگیرید:
1- هدف جستجو
هدف از جستجو، به نوع محتوایی اشاره دارد که افراد انتظار دارند هنگام جستجو و سرچ، آن را ببینند. کاربر بسته به نحوه عبارت جستجو، انتظار دارند: صفحه دسته بندی محصولات، صفحه راهنما، فهرست، صفحه کاتالوگ یا صفحه محصول را ببینند. اگر محتوای شما با هدف کاربر مطابقت نداشته باشد، بعید است که بتوانید برای هر درخواستی رتبه بندی کنید.
بهترین راه برای درک اینکه چه نوع محتوایی برای موضوع شما، مناسب است و انتظار می رود، این است که به محتوایی که قبلاً توسط Google رتبه بندی و ارائه شده است، یعنی به محتوای رقبای خود در صفحه اول نگاه کنید. اگر بیشتر نتایج برای موضوعی که شما انتخاب کرده اید، راهنما هستند، بهتر است شما هم یک راهنما بنویسید. اگر اکثر نتایج لیست هستند، بهتر است شما هم یک لیست بنویسید.
2- طرح کلی محتوا
برای اینکه محتوای شما رقابتی باشد، باید یک محتوای جامع باشد. یعنی باید موضوع را از همه زوایا پوشش دهد. برای رسیدن به این هدف، ابتدا از زوایایی که رقبا موضوع را پوشش داده اند، شما نیز پوشش دهید و سپس چند زاویه جدید به موضوع خود اضافه کنید و آن را کامل تر از بقیه رقبا بنویسید. این روش، همان چیزی است که متخصصین سئو به آن تکنیک آسمان خراش می گویند.
روشی که من برای نوشتن یک موضوع انجام می دهم، این است که تمام 10 نتیجه رتبه برتر در موضوع خود را باز می کنم و تمام عناوین و زیر عنوان ها (H2ها) را در پیش نویس خود کپی می کنم. سپس عناوین مشابه را حذف میکنم، سرفصلهایی که باقیمانده را بصورت منطقی مرتب میکنم و با این روش یک طرح کلی محتوایی آماده میکنم که شامل تمام نکات است.
3- تعداد کلمات مقاله
یک راه دیگر برای محک زدن و بررسی محتواهای خودمان در برابر رقبا، بررسی آن از لحاظ طول محتوا است. شما می توانید از میانگین تعداد کلمات محتوای رقیب به عنوان شاخصی برای اینکه چقدر نوشته آنها کامل است استفاده کنید. اگر نوشته آنها به طور قابل توجهی طولانی تر از شما باشد، شاید شما به برخی از جزئیات نپرداخته اید و آنها را از دست داده باشید.
4- کلمات کلیدی و کلید واژه ها
آخرین چیزی که می توانید از رقبای خود قرض بگیرید و استفاده درست کنید، کلمات کلیدی است که آنها در محتوای خود استفاده کرده اند ولی شما از آنها در نوشته های خود استفاده نکرده اید. اما اگرچه تطبیق کلمات کلیدی به صورت دقیق، امروزه به اندازه گذشته مهم نیستند، ولی شما هنوز هم باید از برخی از آنها استفاده کنید تا مطمئن شوید که گوگل می داند محتوای شما در چه موردی است.
گام سوم: بهترین شیوه نوشتن
هنگام تولید محتوا، باید به 2 اصل اساسی دقت کنید: (چه برای مخاطب و خوانندگان انسانی تولید کنید و هم برای موتورهای جستجو)، این دو اصل عبارتند از:
- هدایت آن آسان باشد
- درک آن آسان باشد.
محتوای خود را برای دیدن و پیمودن آسان کنید
صرف نظر از اینکه محتوای شما را یک موتور جستجو می بیند و یا یک انسان، وقتی اطلاعات به قطعات کوچک تقسیم شوند، هضم و درک آن بسیار آسان تر است. ساختار محتوای منطقی و استفاده ماهرانه از عناصر ناوبری، مانند سرصفحه ها و تصاویر، محتوای شما را به طرز چشمگیری بهبود می بخشد:
البته سعی کنید در محتوا ثابت باشید و محتوا را با انواع مختلف عناصر بیش از حد اشباع نکنید.
محتوای خود را به راحتی درک کنید
اکنون که موتورهای جستجو به سمت معناگرایی رفته اند و از کلمات کلیدی گذشته اند، مهم است که هر کلمه ای که می نویسید، به معنای صفحه کمک کند. در ادامه به برخی از اقداماتی که ممکن است به شما در ایجاد صفحاتی که هم اطلاعاتی و هم کاربر پسند هستند کمک کند، اشاره می کنیم:
زمینه کافی را فراهم کنید
مخاطب با هر پیشینه ای باید بتواند هر قسمتی از صفحه را بخواند و بتواند بفهمد چه اتفاقی در حال رخ دادن است. در حالی که این یک تمرین خوب برای هر نوع نوشتاری است، به ویژه برای سئو مهم است زیرا برخی از خوانندگان شما موتورهای جستجو هستند و آنها فقط از آنچه در صفحه است استفاده می کنند تا تصمیم بگیرند که آیا محتوای شما به اندازه کافی جامع است یا خیر.
برای این منظور، ابتدای مقاله و در ابتدای هر بخش از مقاله، توضیحی از منظور و هدف محتوا ارائه کنید و هر بخش معنی و مفهوم کاملی داشته باشد. شاید مخاطب شما نیاز به یک بخش داشته باشد و بقیه بخش ها را نادیده بگیرد و باید این امکان را فراهم کنید زیرا به UX کمک می کند.
با زبان ساده بنویسید
سعی کنید استفاده از صفت ها و قیدها را به حداقل برسانید و به جای آنها از کلمات ارزشمند استفاده کنید. از اصطلاحات، جناس (کلمات همجنس) و ارجاعات فرهنگی خودداری کنید زیرا این موارد ممکن است توسط مخاطبین و موتورهای جستجو به اشتباه تفسیر شوند. ممکن است توضیح دادن چیزی با استفاده از مثالی از برنامه تلویزیونی مورد علاقه خود ایده جالبی به نظر برسد، اما تنها کاری که انجام می دهد این است که یک عنصر تصادفی و از نظر معنایی نامربوط به محتوای شما وارد شود.
از وسایل کمک بصری استفاده کنید
همیشه سعی کنید مسیر کمترین مقاومت را برای خوانندگان خود ایجاد کنید. اگر چیزی با استفاده از یک تصویر یا یک ویدیو به بهترین شکل توضیح داده می شود – آنها را به محتوای خود اضافه کنید. بله، به معنای متن کمتر و کلمات کلیدی کمتر است، اما استفاده از رسانه ممکن است در واقع شما را از رقبای خود متمایز کند – گوگل اغلب ادعا می کند که از روش های متنوع ارائه اطلاعات قدردانی می کند.
گام چهارم؛ استفاده از تگ ها
با وجود اینکه موتورهای جستجو در درک محتوا بسیار خوب عمل می کنند، ولی هنوز کارهایی وجود دارد که می توانیم با انجام دادن، آنها را در مسیر درست هدایت کنیم. یکی از این موارد استفاده از تگ های HTML است که به ما کمک می کنند بخش هایی از محتوا که مهم تر از بقیه هستند را برجسته کنیم. این تگ ها عبارتند از:
تگ عنوان
مسلماً با ارزش ترین تگ HTML ، عنوان است که در نتایج جستجو ظاهر می شود و موضوع محتوای شما را هم به کاربران و هم به موتورهای جستجو منتقل می کند. تگ عنوان باید شامل کلمه کلیدی اصلی شما باشد و طوری نوشته شود که هدف جستجوی محتوا را منعکس کند:
تگ توضیحات متا
توضیحات متا نیز بخشی از قطعه جستجوی شما است – در کنار عنوان ظاهر می شود و حاوی اطلاعات اضافی در مورد موضوع صفحه شما است:
ازز آنجایی که در توضیحات فضای بیشتری وجود دارد، می توانید آن را محاوره ای تر بنویسید. در تگ متا به جز کلمه کلیدی اصلی، از کلمه کلیدی فرعی هم می توانید استفاده کنید.
عنوان H1
در حالی که تگ عنوان در نتایج جستجو استفاده و به کاربران نمایش داده می شود، تگ H1 عنوان در وب سایت شما است. مزیت داشتن یک عنوان برای جستجو و دیگری برای وب سایت شما این است که عنوان دوم محدودیت کاراکتری ندارد و مجبور نیست با عناوین دیگر در SERP رقابت کند. در حالی که به این معنی است که عنوان H1 نباید به اندازه تگ عنوان بهینه باشد، اما همچنان توصیه می شود که H1 نیز حاوی کلمه کلیدی باشد.
سرتیتر های H2-H6
سرتیتر های H2 تا H6 برای برچسب گذاری عناوین بخش، در متن استفاده می شود. اما نقش آنها در واقع دوگانه است، از یک طرف، سرفصل های H2-H6 با تقسیم متن به بخش ها، نقش عناصر ناوبری را ایفا می کنند. از سوی دیگر، گوگل آنها را به عنوان بخش های مهمتر متن می بیند، به این معنی که آنها باید به صورت معنادار نوشته شوند و شامل برخی از کلمات کلیدی شما باشند.
ویژگی alt تصویر
در نهایت، ویژگی alt تصویر که برای توصیف تصاویر برای افراد کم بینا و به طور تصادفی برای موتورهای جستجو استفاده می شود. در حالی که توصیه نمی شود ویژگی های alt تصویر را با کلمات کلیدی خود پر کنید، پر کردن آنها با متن توصیفی به Google کمک می کند تا محتوای شما را به طور کامل ببیند.
گام پنجم؛ با اسکیما محتوای خود را تقویت کنید
البته اگرچه تضمینی نیست، اما احتمال کمی وجود دارد که شانس رتبه بندی محتوای شما با استفاده از داده های ساختار یافته بهبود پیدا کند. از نظر بهینه سازی جستجو، اسکیما دو مزیت دارد: به موتورهای جستجو کمک می کند محتوای شما را بهتر درک کنند و ظاهر قطعه های شما را در صفحه نتایج جستجو بهبود می بخشد، به طوری که به جای یک قطعه متن ساده، نتیجه جستجوی شما ممکن است چیزی شبیه به این باشد:
البته صدها نوع داده های ساختار یافته وجود دارد، اما تنها تعداد کمی از آنها را می توانید برای یک نوع معمولی از پست وبلاگ استفاده کنید تا محتوای شما بهبود پیدا کند، استفاده از اسکیما های:
- اسکیما مقاله یا
- اسکیمای چگونه یا (برای راهنمای گام به گام) WHO TO
- اسکیمای سوالات متداول یا FAQ
گام ششم؛ محتوای خود را به صفحات دیگر سایت متصل کنید
راه دیگری که موتورهای جستجو به اهمیت یک محتوا پی می برند، از طریق لینک های داخلی و خارجی است.
لینک های داخلی
لینک سازی داخلی؛ لینک هایی هستند که از یک صفحه به صفحه دیگر در همان سایت لینک داده می شوند. البته درست است که به اندازه بک لینک قوی نیستند اما برای اعتبار دادن صفحات جدید می توان از آنها استفاده کرد.
تنها کاری که باید انجام دهید این است که از صفحات قدیمی تر وب سایت خود به محتوای جدید خود لینک دهید.
پیوندهای خارجی
و منظور من پیوندهایی از صفحه جدید شما به صفحات معتبر در وب سایت های دیگر است. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد پیوند دادن به وبسایتهای با کیفیت ممکن است یک عامل رتبهبندی بسیار کوچک باشد، که احتمالاً به موتورهای جستجو نشان میدهد که شما از منابع اطلاعاتی خوبی برای محتوای خود استفاده میکنید.
گام هفتم؛ عملکرد محتوا را بررسی کنید.
هر محتوایی که تولید و بعد سئو می کنید، یک سرمایه گذاری طولانی مدت برای شماست و طبیعی است که باید از سرمایه خود محافظت کنید. بنابراین نگاهی به عملکرد آن می تواند به حفظ آن کمک کند. برای اینکار باید از ابزار ها استفاده نمایید.
سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس، دو ابزار قدرتمند گوگل هستند که برای آنالیز و بررسی سایت می توانید از آنها استفاده کنید و در مقاطع مختلف، تحلیل نمایید و در صورت لزوم، استراتزی خود را تغییر دهید.
گام هشتم؛ به روزرسانی محتوا
بعد از گذشت مدتی از انتشار محتوا، ممکن است برخی از لینک ها خراب شوند، رقبای شما محتوای بهتری تولید کنند و یا به هر دلیلی، شما برخی از موقعیت های خود را از دست بدهید.
خبر خوب این است که بازیابی این موقعیت ها و برگشت رتبه، بسیار آسان است. تنها چیزی که لازم دارید، بروزرسانی به موقع محتوا هاست. توصیه من این است که هر زمان محتوای سئو شده را منتشر میکنید، یک یادآوری برای خود تنظیم کنید تا آن را بهروزرسانی نمایید مثلا می توانید یک یادآور سالانه (یا هر چیزی که منطقی است) برای خود تنظیم کنید.
وقتی زمان بروز رسانی فرا رسید، محتوا را مرور کنید و سعی کنید آسیبپذیریهایی را که در سال گذشته ظاهر شدهاند برطرف کنید: تاریخها را تغییر دهید، پیشرفتهای جدید در این زمینه را بررسی کنید، آمار را بهروزرسانی کنید، تصاویری را که رابطهای قدیمی را نشان میدهند، بازسازی کنید، مطمئن شوید که همه لینک ها وجود دارند و به درستی کار می کنند، ببینید آیا رقبای شما پیشرفت هایی برای محتوای مشابه دارند یا خیر.
در بالا یک اسکرین شات کنسول جستجوی گوگل است که موقعیت رتبه بندی یکی از پست های قدیمی ما را نشان می دهد. تا زمانی که پست بهروزرسانی شد و رتبه اصلی آن بازیابی شد، میتوانید شاهد لغزش آن در سال گذشته باشید. به روز رسانی تلاش بسیار کمی انجام داد، اما تأثیر آن شبیه به انتشار یک محتوای جدید است.
توصیه ها و نکات نهایی
تولید محتوای با ارزش و سئو شده، بیشتر باید مهندسی شود نه فقط نوشتن یک متن، یعنی ابتدا باید یک استراتژی برای محتوای خود بچینید و ساختار آن را تنظیم کنید و بعد در مورد آن مطلب باید به خوبی تحقیق و بررسی نمایید و البته کمی هم جاسوسی نیاز است که رقبای اصلی خود را آنالیز کنید و الگوبرداری کنید و سپس شروع به نوشتن محتوای خود کنید.
بعد از انتشار محتوا نیز احتیاج به فعالیت دارید و نباید آن را رها کنید، فعالیت های بعد از تولید به ماندگاری بیشتر محتوا در رتبه های بالا کمک می کند.
اگر محتوای کامل و خوب سئو شده ای منتشر کنید سال های سال به شما خدمت می کند و ترافیک زیادی برای شما به ارمغان می آورد.